Астронотус оцелатус 3.5см - 5см

Този продукт не може да бъде закупен!

Астронотус оцелатус 3.5см - 5см

Артикул код: 12639

Астронотус оцелатус 3.5см - 5см

Латинско име Astronotus ocellatus
Популярно име Астронотус оцелатус
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 30 - 35 см
Минимален размер на аквариума 500 л
Изисквания, температура 25 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 3 - 16 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Агасиз в Спикс и Агасиз (Agassiz in Spix and Agasiz), 1831
Описание
Astronotus ocellatus са едни от най-едрите масово отглеждани в аквариумни условия риби – достигат до 35 см, макар че рядко надхвърлят 30 см.
Тялото е странично сплескано и погледнато в профил, е доста високо. Опашката е заоблена и голяма, а гръбната и аналната перки са удължени назад към нея и също са заоблени. Останалите перки са компактни. В следствие на селекция са създадени разновидности с воални перки.
Устата е голяма и се отваря отдолу нагоре.
Цветът може да варира в зависимост от разновидността. Над 50-те години селекция са отдалечили аквариумните астронотуси от дивите им роднини. Ще назовем само някои от разновидностите – тигров астронотус (Снимка 1), червен тигров астронотус, червен астронотус, албиносен тиргов астронотус, албиносен червен астронотус, зладен астронотус, зелен астронотус, воален астронотус и други.

Разпространение
Среща се в централната част на Южна Америка, но се адаптира лесно към почти всякакви условия – улавян е дори в езера в южната част на САЩ.

Хранене
Астронотусите са хищници и ще погълнат всяка риба, която може да влезе в устата им. Ядат почти всичко – храни на люспи и на гранули, червеи, щурци, скариди, златни рибки и почти всичко, за което можете да се сетите.

Отглеждане
Поради големия си размер имат нужда от достатъчен обем. Въпреки това не са много агресивни към риби, които не могат да изядат и това ги прави подходящи за съжителство с други едри и по-спокойни цихлиди. Не са претенциозни по отношение на оформлението – нямат нужда нито от укрития, нито от растения.

Размножаване

Сравнително лесни са за развъждане, като най-трудната част е определянето на пола. Най-добрият начин за това е да ги оставите сами да формират двойка. Сложете 6 - 7 от тях в достатъчно голям аквариум и те сами ще свършат останалото. Когато имате формирана двойка, извадете излишните риби.
Астронотусите снасят между 200 и 2000 яйца върху равна повърхност. Ако са в самостоятелен аквариум, има добра вероятност малките да оцелеят (виж видеото в края). Не е добра идея малките да се оставят при родителите, ако хвърлянето е станало в общо аквариум. Ако това стане, има две еднакво вероятни възможности – астронотусите да станат много агресивни при пазене на поколението си и да избият всички останали риби в аквариума или съвсем да превъртят и да изядат собствените си малки, затова най-добре след хвърляне на хайвер извадете камъка, върху който са положени яйцата и го отделете в подходящ аквариум.
Малките могат да бъдат захранени с новоизлюпена артемия или стрита суха храна. Много скоро ще могат да ядат всичко, което влиза в устата им – точно като родителите си.


Производител: 8in1

прегледи 164

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0879 801 808 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти