Бутомидор - инжективен разтвор за животни

Този продукт не може да бъде закупен!

Бутомидор - инжективен разтвор за животни

Артикул код: 7

Butomidor - Бутомидор
10 ml - 10 мл

Състав:

1 мл съдържа:
10 мг буторфанол тартарат

Фармакологични свойства:
Буторфанолът е високо ефективен аналгетик от групата на синтетичните опиоиди с агонистично – антагонистичен ефект. Освен основния му ефект аналгезия, той притежава седатевн ефект, вариращ от лек до среден в зависимост от вида животни. Когато тази субстанция е приложена като част от комбинирано третиране на анестезия и/или невролептаналгезия дишането се забавя, подобно на естествения сън. Това се дължи на ефект на Бутомидор. Сърдечната честота също се понижава. Буторфанол не е класифициран като психотрона субстанция от Световната здравна организация, тъй като привикване и зависимост се развиват много бавно и се проявяват изключително слабо. Продължителността и степента на аналгезия зависи от приложената доза, но би могъл да се появи индивидуален „ефект на горната граница" - ефектът не се повишава при по-висока доза или по-продължително третиране. Ефектът се проявява след 5-15 мин. в зависимост от начина на приложение.
Аналгезията зависи от използваната доза и продължава до 4 часа.

Показания за употреба:
Аналгезия при силна болка преди и след хирургическа интервенция, посттравматична болка, аналгетик за премедикация при анестезия.

Видове животни, дози и нзчин на приложение:

Коне (интравенозно)
Самостоятелна употреба: 0,1мг/кг (1 мл/100 кг)
употреба в комбинация с: а - 2 – агонисти (Detomidin, Xylazin):
Detomidin: 12 mcg/kg Detomidin i.v и 0,,1 – 0,4 мг/кг)
Употреба в комбинация с:
а - 2 – агонисти (Medetomidin, Xylazin):
0,1 мг/кг Buthorphanol i.m. И 10 mcg / кг Medetomidin i.m
a - 2 – агонисти и Ketamin:
0,1 мг/кг Buthorphanol i.m и 0,25 mcg/kg Medatomidin i.m.
След 15 минути 5 мг/кг Ketamin i.m.
Котки (интравенозно, субкутанно)
Самостоятелна употреба: 0,1 мг/кг i.m. Или 0,4 мг/кг s.c.
Употреба в комбинация с: а - 2 – агонисти и Ketamin
0,4 мг/кг Butorhanol i.m. (s.c.),
Metetomidin 80 mcg/kg i.m и Ketmin 5 мг/кг i.m
мг/кг Butorphanol i.v. ,
Metetomidin 40 mcg/кг i.v и Ketamin 1,5 – 2,5 мг/кг i.v.

Противопоказания:

Чувствителните към буторфанол, състояния на проявена респираторна потиснатост, сърдечни прблеми, травми на черепа, морфологичен мозъчни заболявания, функционални чернодробни и бъбречни разстройства, спазми, обстипация.

Странични ефекти:

Понякога, главно в зависимост от дозата, могат да се появят обратими случаи на дихателна депресия с понижение на кръвното налягане и забавяне на сърдечната дейност, а от друга страна – сънливост.
При такава ситуация трябва да се приложат обичайните мерки при инциденти с анестезията. Интрамускулното и субкуталното инжектиране могат да бъдат болезнени. Котките понякога проявяват мидриаза, дезориентация и седация. При коне буторфанолът понижава моториката в някои участници на храносмилателната система (дуоденум, апендикс, начало на дебелите черва).

Употреба при бременност и лактация:

Буторфанолът не бива да се използва при бременост и лактация, защото преминава плацентарната бариера и се отделя в млякото. Прилагането преди и по време на раждането може да предизвика потискане на дишането при новороденото.

Предупредителни мерки при употреба:

Тази информация няма отношение към действието на ветеринарните продукти, но би трябвало да се вземе под внимание. Ноебходимо е да се следват предпазните мерки при контакт с животните и да се избягва стресовите фактори.

Лекарствени взаимодействия:

Използването на Бутомидор заедно с конкурентно положими аналгетици, седативни или потискащи дишането препарати предизвикват адитивни ефекти. Всяка употреба да буторфанол при такива случаи изисква внимателен контрол и адаптиране на дозата.

Предозиране:

При предозиране могат да се появят миоза, подтискане на дишането, понижаване на кръвното налягане, сърдечно съдови нарушения, а при тежки случаи спиране на дишането, шок и кома. В зависимост от клиничната ситуация е необходим интензивен медикаментозен мониторинг: нормализиране на телесната температура, изкуствено дишане при спиране на дихателните движения и използване на антагонист на опиатите. В случаи на продължителна дихателна недостатъчност приложете индивидуални дози антагонисти (напр. Naloxene = Narcanti vet perforation bottle for animales) трябва да се повтарят до възстановяване на нормалните дихателни движения и поява на болева чувствителност. Мониторингът е необходим минимум 24 часа, тъй като ефектът на опиатния антагонист е по-краткотраен от този на предозирания Butorphanol и не може да бъде изключена появата на повторна дихателна недостатъчност.

Предупреждения за всеки животински вид:

Предварителни прецизни клинични изследвания биха понижили възможния риск, дължащ се на функционални разстройства на сърцето, сърдечносъдовата система, черния дроб, нервите и белите дробове.
Използването на комбинация от Butorphanol / Detomidin или Metetomin трябва да се избягва при животни със сърдечна аритмия или брадикардия, също при предразположени към колики коне (поради кардиоваскуларния ефект на алфа – 2 – агонистите). Във връзка с възможната необходимост от допълнителна употреба на анестетици при различни обстоятелства е възможна появата на алиментарна абстиненция. Парасимпатиколитици, например Atropin , могат да се приличат както обикновено при комбинации за анестезия. В състояние на пълна почивка сърдечносъдовата система може да претърпи промени, които могат да бъдат редуцирани или елиминирани чрез атропин.
Венозното инжектиране на Бутомидор не трябва да се извършва бързо.
Дребните животни трябва да се прегледат, преди да се калкулира дозата.

Карентен срок:

Коне: не е необходим.

Мерки за безопасност на персонала при употреба:

Действието на Буторфанол е подобно на опиоидите и затова прилагането трябва да е внимателно, за да не се извържи самонараняване при процеса.
В случаи на неволно самоинжектиране, опиоид - аналгетичните ефекти и/или страничните ефекти могат да се проявяват в зависимост от дозата (при човека да има на разположение Naloxone (Narcanti 0,4 mg флакони) като антагонист и е необходима незабавна консултация с хуманен специалист.

Принципни несъвместимости:

Не е установена химико - физична несъвместимост с други лекарства.
Не се препоръчва инжектирането на различни разтвори с една и съща спринцовка и на различни места по тялото

Условия за съхранение:

Да се съхранява при температура под 25 градуса.
Да се пази от светлина.

Срок на съхранение:
след първото отваряне на флакона: 28 дни

 

прегледи 6290

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0879 801 808 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти