Ветлаксат

Този продукт не може да бъде закупен!

Ветлаксат

Артикул код: 143

ВЕТЛАКСАТ - перорална течност за кучета и котки

Състав:

Lactulose 667 mg и помощни вещества до 1 ml.

Действие:

Лактулозата е синтетичен дизахарид. Не се подлага на действието на храносмилателните ензими на бозайниците и птиците, и достига непроменена до дебелите черва. Там се подлага на биоферментация от резидентната микрофлора, при което се получават млечна, оцетна и мравчена киселини.

Тези киселини имат двоен ефект - увеличават осмотичното налягане в дебелите черва, от една страна, и вкислотяват чревното съдържание, от друга.

Осмотичният ефект е съпроводен с привличане на течности в чревния лумен, увеличаване на фекалния обем, размекване на изпражненията, стимулиране на чревната перисталтика и улесняване на дефекацията.

Поради особения механизъм на действие лаксативният ефект настъпва след 24 - 48 часа. Вкислотяването на съдържимото на колона привлича амоняка от кръвния ток в червата, който под формата на амониев йон се изхвърля с фекалиите. Това е от изключителна важност при хронична недостатъчност на черния дроб, който не е в състояние да обезврежда амоняка и настъпва заболяването чернодробна енцефалопатия.

В дебелите черва лактулозата се усвоява от някои полезни бактерии (лактобацили и бифидобактерии), стимулира техния растеж и действа като типичен пребиотик. Те от своя страна инхибират развитието на болестотворните бактерии като Escherichia coli, Clostridium perfringens и Salmonella sрp.

Терапевтични показания:

Като лаксативно средство при хронична констипация; като амоняк-детоксикиращо средство при чернодробна енцефалопатия; за изпразване на червата преди коремни операции.

Противопоказания за употреба:

При повишена чувствителност към лактулоза и някои от помощните вещества; при чревна непроходимост (илеус); при абдоминална болка с неизяснен произход; при опити за повръщане, повръщане и треска; при захарен диабет; при воден и електролитен дисбаланс.

Лекарствени или други форми на взаимодействие:

Нерезорбируемите антиациди могат да инхибират желаното намаление на рН на колона, което може да редуцира лаксативната и амоняк-детоксикиращата функция на лактулозата.

Перорално приложените тетрациклинови и аминогликозидни антибиотици могат да елиминират бактериите, отговорни за метаболизирането на лактулозата и да намалят нейния ефект. Лактулозата не трябва да се прилага заедно с други лаксативи!

Дозировка:

При констипация у кучета и котки - отначало по 1 ml/4.5 kg на всеки 8 часа, след което дозата се адаптира според индивидуалните нужди и отговор до постигане на 2-3 дефекации дневно с меки изпражнения.

При липса на клиничен отговор след първите 2 дни, дозата може да се повиши до 1 ml/kg.

При хепатална енцефалопатия при кучета: по 5-15 ml, 3 пъти дневно. Дозата се коригира до постигане на 2-3 дефекации дневно с меки изпражнения. Ако пациентът е в хепатална енцефалопатична криза, със стомашна сонда се дават по 20-60 ml на всеки 4-6 часа. Ако настъпи диария, дозата се намалява или лечението се прекратява.

Котки: по 0.25-1 ml, като дозата се намалява или повишава докато се получат 2-3 дефекации дневно с полуоформени фекалии.

прегледи 3873

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0879 801 808 и на електронната поща (натиснете тук)

Коментари за Ветлаксат

  1. 1.

    Мога ли да дам на бебе капки може би,когато вече четвърти ден не се е изхождало!Тежи между 100 и 200 грама!Благодаря!

  2. 2.

    До 1. Дони - преди да пристъпите към даването на медикамент Ви съветваме да опитате да му дадете прясно мляко. Ако след него не се изходи може да дадете малка лъжичка глицерин (или олио) и ако и от това няма ефект, то е добре да се види от ветерина, за да се прецени точно какво да се даде и дали не е необходима клизма.

Свързани продукти