Златна рибка калико телескоп 3 - 4см

Този продукт не може да бъде закупен!

Златна рибка калико телескоп 3 - 4см

Артикул код: 12661
Латинско име Carassius auratus auratus
Популярно име Златна рибка
Група Златни рибки
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Китай, култивирани
Приблизителен размер 12 - 40 см.
Минимален размер на аквариума 30 л
Изисквания, температура 15 - 22 °C
Изисквания, обща твърдост 3 - 20°
Изисквания, pH 5,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Златните рибки са най-старите риби в аквариумното хоби. И до ден днешен са най-продаваните по света. Почти няма акварист, който да не е направил първите си стъпки в хобито именно с тях.
Повеече за отделните разновидности златни рибки можете да видите ТУК.
Произход
Смята се, че видът е селектиран в Китай, като в основата на тази селекция е залегнал един широко разпространен в Азия вид каракуда - Carassius gibelio.
В продължение на хиляди години в древен Китай се отглеждали за храна няколко вида каракуди и шарани. Обикновено те били със сребрист или сив цвят на тялото, но някои имали склонност към мутации, при които се получавало червено, оранжево или жълто оцветяване. Това било забелязано за пръв път по време на династията Джин (265 – 420 г.).
По време на династията Тан (618 – 907 г.) станало популярно да се отглеждат каракуди в декоративни басейни в градините на домовете на богаташи и аристократи. Поради редицата мутации някои от тези каракуди имали златисто (по-точно жълто оранжево) оцветяване, вместо първоначалното сребристо. Хората започнали да ги развъждат и да ги показват в малки контейнери. Не ги отглеждали в тях, а в по-големи външни басейни, като ги местели на закрито само когато искали да ги покажат на някого.
През 1162 имератрицата от династията Сонг наредила създаването на басейн, в който да се отглеждат червената и златната разновидности на тези каракуди. По това време на хора извън императорското семейство не се разрешавало да отглеждат рибки от залтистата разновидност, защото жълтото било императорския цвят. Вероятно това е причината да има повече оранжеви, отколкото жълти златни риби, въпреки че жълтите са по-лесни за развъждане.
За пръв път се споменава за появата на цветове, различни от златно и червено, през 1276 г. Първите златни рибки с воални опашки се появили по време на династията Мин (1368 – 1644 г.). През 1502 г. златните рибки били внесени в Япония, където били създадени разновидностите Рюкин и Тосакин. През 1611 г. златните рибки били пренесени в Португалия, а оттам – и в останалата част от Европа.
В началото на 17-ти век в южна Европа златните рибки станали символ на късмет и щастие. Превърнало се в традиция женените мъже да подаряват златна рибка на съпругите си на първата годишнина от сватбата им като символ на предстоящите успешни години. Тази традиция обаче бързо отмряла, тъй като златните рибки станали доста популярни в Европа и изгубили магическия си статут.
В Северна Америка те били пренесени около 1850 г. и бързо добили популярност в САЩ.

Хранене
Златните рибки са всеядни. Изключително лакоми риби са и ще изядат всичката предложена им храна, затова им давайте не повече от това, което могат да изядат в рамките на 1 – 2 минути и то не повече от три пъти дневно. Въпреки това, че са всеядни, за тях е подходяща диета с преобладаваща растителна и по-малко храна на животинска основа. Можете да им давате специализирана храна за златни рибки, а също и обелен от люспата грах, бланширани листни зеленчуци (марули), жива и замразена храна като дафния, тубифекс и други

Отглеждане
Като цяло златните рибки са изключително издръжливи на всякакви условия. Те не се срещат в природата и 1700 години история и селекция са ги "научили" да се приспособяват към всякакви условия. Необходимо им е пространство - 20 литра на рибка за разновидностите с късо тяло и 30 литра на рибка за останалите разновидности. Температурата на водата трябва да е сравнително ниска 15 - 22 °C. Затова се препоръчва да се гледат във видови аквариуми, а не в общ с тропически риби. Филтрацията трябва да е на ниво. Тези риби отделят много екскременти, затова е необходимо сифониране на дъното при поне всяка втора смяна на водата. Растения в аквариум със златни рибки не могат да се отглеждат - Обикновено биват изяждани или изтръгнати. Все пак може да пробвате с малко Ceratophyllum demersum (роголистник). Златните рибки могат да се отглеждат и в басейни навън, като могат дори да издържат краткотрайно замръзване на повърхността, стига във водата да има достатъчно разтворен кислород.

Размножаване
Размножаването не е трудно, но се изисква малко по-голямо пространство - поне 100 литров аквариум. Трябват ви 2 - 3 мъжки на една женска. Намалете малко температурата, разделете мъжките и женската, хранете ги обилно с тубифекс, после ги съберете и повишете температурата – за тях това е сигнал да "действат". В Азия ги развъждат, като на дъното слагат снопове въжета, в които хайверът се скрива и полепа, като така по-късно лесно го изваждат заедно с въжетата.
Типичен развъдник за златни рибки можете да видите ТУК.

Производител: 8in1

прегледи 482

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0879 801 808 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти