Колиза хуна

Този продукт не може да бъде закупен!

Колиза хуна

Артикул код: 9877
Латинско име Colisa sota
Популярно име Колиза хуна
Група Лабиринтови
Семейство Белонтииди (Belontiidae)
Местообитание, хабитат Азия - Индия, Бангладеш
Приблизителен размер 4,5 см
Минимален размер на аквариума 50 см / 40 л
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 15
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Хамилтън (Hamilton), 1822
Описание
Colisa sota има странично сплескано тяло с овална форма. Перките приличат на тези на Colisa lalia. рез повечето време телата им са оцветени в бледо оранжево. По време на брачния период перките на мъжкия се оцветяват в тъмно зелено до черно.

Хранене
В природата колизите ядат малки насекоми и лаври от повърхностна и пасат алги, които растат по растенията. В аквариумни условия ядат както суха, така и замразена храна. Препоръчително е да им се дава и жива храна, особено ако искате да ги развъждате.
Размножаване

За да се размножават успешно, нивото на водния стълб трябва да се намали до около 20 см, а температурата да се повиши до 28 - 30 °C. Растителността в развъдния аквариум е много важна. Дребнолистни растения като лимнофила акватика , роголистник и ричия са добър избор.
Мъжкият прави гнездо от балончета и започва да ухажва женската. Той я подканва, като обикаля около нея с широко разперени плавници и се опитва да я закара до гнездото. Ако тя приеме, се приближава до него и започва да го побутва с устата. Той се разперва и я довежда точно под гнездото. Двете риби се преплитат и трептейки, започват бавно да се накланят, като че полягат. Когато "легнат" непосредствено под гнездото, те замират в това положение за 3 – 4 секунди и след това с рязко движение женската хвърля хайвер, а мъжкият – семенна течност. Веднага след хвърлянето мъжкият прогонва женската и започва да събира пръснатите хайверни зрънца и да ги подрежда в гнездото. Те са по–леки от водата и изплуват на повърхността – така се задържат в гнездото между въздушните мехурчета. След известно време женската се връща и всичко се повтаря. Когато снасянето завърши окончателно, женската се отделя. Мъжкият пази гнездото много внимателно и е агресивен спрямо други риби, навъртащи се в района. След 12 - 24 часа хайверът се излюпва, а малките започват да плуват след около 3 дни. Тогава се отделя и мъжкият.
Малките рибки се захранват с инфузория или специализирана храна за новородени, а след няколко дни могат да приемат и новоизлюпена артемия.

Производител: 8in1

прегледи 180

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0879 801 808 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти