Меланотениа прекокс 3 - 5см

Този продукт не може да бъде закупен!

Меланотениа прекокс 3 - 5см

Артикул код: 12665

Меланотениа прекокс

Латинско име Melanotaenia praecox
Популярно име Меланотениа прекокс
Група Атерини (rainbow fish)
Семейство Меланотении (Melanotaeniidae)
Местообитание, хабитат Река Мемберамо - Западна Папуа
Приблизителен размер 5 - 6 см
Минимален размер на аквариума 100 см
Изисквания, температура 22 - 25 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 18 °
Изисквания, pH 7,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Вебер и де Буфорт (Weber, de Beaufort), 1922
Описание
И двата пола са със синьо-неонов цвят на тялото, самците имат червени опашни, анални и гръбни перки. Хейко Блехер ни дава интересни факти в статия в „Аква География", че мъжките екземпляри имат червени ръбове по плавниците си, докато при женските индивиди тази окраска е в чисто жълт вят. В живата природа обаче женските индивиди също са с червени кантове по перките, като понякога тази окраска може да бъде бледо оранжева. Друг цветови вариант е открит от Сиева през 1998 г. Този вариант на окраската се различава от варианта от река Мемберамо по червената ивица между всеки ред люспи. Мъжките от този цветови вариант нямат толкова обемисти тела.
Могат да достигнат размер до 8 см, но често са по-малки 6 см.

Разпространение
Melanotaenia praecox обитават речната система на Мемберамо, която е една от най-големите речни системи в Нова Гвинея. Реката е дълга повече от 2000 км., на места е широка километър и през дъждовния сезон наводнява обширни територии.
Видът се среща в близост до градовете Дарва и Иритои и равнините на Мамберамо. През 1998 г. са открити и в заблатените райони в близост до Сиева, отдалечена област в северната част на Западна Папуа.

Интерактивна карта на местообитаването.
История
Първоначално били уловени от холандски натуралисти през 1920 г. от приток на река Мембарамо в Западна Папуа. До 1992 г., никой няма точна представа за цвета на живите екземпляри. През същата година Джералд Алън успява да фотографира някои екземпляри, събрани от пилот по време мисия. След това през 1993 г., Хейко Блехер успява да събере 12 живи екземпляра при много тежки условия от широк 2 метра приток на река Юге в долината Мемберано.

Местоживеене и екология
Melanotaenia praecox се срещат в чисти, бързотечащи потоци и заблатени райони, обикновено около подводна растителност, потопени клони и корени на дървета.

Размножаване
Женските снасят между 20 и 50 яйца всеки ден за период от няколко дни. Хайверът се закача за тънколистни растения или около корените на носещата се по течението ратителност. Излюпват се след 7 до 8 дена при температура между 24 и 28 °C.

Интересно

Melanotaenia praecox ще изглежда най-зрелищно и красиво в добре залесен аквариум със засенчени места. Много силната светлина "измива" красивите им синьо-неонови цветове. С използването на плаваща растителност може да се намали количеството светлина, което достига до рибките, което им позволява да покажат най-доброто от себе си.

Производител: 8in1

прегледи 149

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0879 801 808 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти