Преднивет 5 мг

Този продукт не може да бъде закупен!

Преднивет 5 мг

Артикул код: 59

Преднивет 5 мг - таблетки за кучета и котки

Състав:

Всяка таблетка съдържа: Prednisolone 5 mg и помощни вещества до 100 mg.

Действие:

Преднизолонът е глюкокортикоид с противовъзпалително, антиалергично, антитоксично, противошоково и имуносупресивно действие.

Потиска всички прояви на възпалителния процес, чрез инхибиране активността на медиаторите на възпалението и преди всичко на простагландините и левкотриените.

Циклооксигеназната активност също е потисната. Ограничава капилярния пермеабилитет и активността на хиалуронидазата, като в същото време повишава полимеризацията на хиалуроновата киселина. Намалява синтезата на хистамин. Потиска клетъчно-медиирания и хуморалния имунитет. Намалява реакцията към пирогени и токсини.

Уврежда пряко неопластичните клетки. Резорбира се бързо и почти пълно от храносмилателния канал. Транспортира се чрез специален белтък - α2 – глобулин, наречен транскортин, който го пренася до клетките. Метаболизира се в черния дроб до водоразтворими метаболити, които се излъчват с урината като сулфати и глюкорониди.

Терапевтични показания:

За лечение на първична и вторична недостатъчност на надбъбречните жлези; при възпалителни заболявания на двигателната система, очните тъкани и при алергични заболявания; при инфекции със силна токсикоза (в комбинация с антибактериална терапия); при черепно-мозъчни травми и повишено вътречерепно налягане; при интерстициален нефрит, тиреоидити, отити; при ухапване от отровни змии и ужилване от отровни насекоми; при хиперкалцемия и отравяне с витамин D; при автоимунни заболявания;

Противопоказания за употреба:

Да не се прилага при хиперадренокортицизъм, остеопороза, захарен диабет, бременност и лактация, вирусни и генерализирани гъбични инфекции, тежка бъбречна и сърдечна недостатъчност.

По време на лечението с Преднивет да не се извършват ваксинации с вирусни, бактериални и антимикотични ваксини и токсоиди., както и да се провеждат диагностични тестове за алергичност.

Странични реакции:

При продължително приложение във високи дози при кучето са възможни хиперадренокортицизъм с атрофия на надбъбречните жлези, промени в поведението, затруднения в дишането, полифагия, полидипсия и полиурия, диария, миопатия, остеопороза с костни фрактури, забавено зарастване на рани и фрактури, стомашни язви и кървене, изтъняване на кожата и алопеция, стероиден диабет, анеструс, намалено либидо и временна инфертилност, повишена възприемчивост или обостряне на съществуващи инфекции, промени в редица хематологични и биохимични показатели.

При котките страничните ефекти са редки и се изразяват в полифагия с увеличаване на теглото, полидипсия, полиурия, диария и депресия.

Лекарствени или други форми на взаимодействие:

Налице е фармакологична или токсикологична несъвместимост между преднизолона и антиацидите, сърдечните гликозиди, калий-отделящите диуретици, антикоагулантите, естрогените, макролидните антибиотици, барбитуратите, фенитоина и рифампицина, салицилатите, празиквантела, инсулина и пероралните противодиабетични средства, нестероидните противовъзпалителни средства.

В имуносупресивни дози потиска имуногенната активност на ваксините и алергичната чувствителност.

Начин на приложение:

Непосредствено вътрешно с лакомство или след стриване и размесване на таблетката с малко количество любима храна.

Дозировка:

Дозировката на преднизолона варира силно според целта на лечението, дозовия режим, продължителността на приложение, възрастта и клиничното състояние на животното, отговора към медикацията и появата на евентуални странични ефекти. Целта на лечението е да се използват колкото е възможно най - ниски ефективни дози за възможно най - кратък период от време.

Обикновено терапията започва с висока доза за няколко дни до постигане на желания ефект, след което постепенно дозата се намалява до минимална ефективна доза за поддържане на ефекта, като се намаляват и броя на третиранията до еднократно дневно или през ден.

При кучетата се препоръчват следните дози:

  • при адренокортикална недостатъчност със заместваща цел: 0.2-0.3-0.4 mg/kg  дневно
  • като противовъзпалително и антиалергично средство: начални дози 0.2-0.6 mg/kg един или два пъти дневно за 5-7 дни, след което се преминава на поддържаща доза през ден (обичайните дози за кучета с телесна маса от 2 до 7 кг са 2.5 мг, от 7 до 18 кг – 5 мг и от 18 до 36 кг– 10 мг)
  • като имуносупресивно средство: от 2 до 4 mg/kg до три пъти дневно, след което дозите постепенно се намаляват
  • при хиперкалцемия и отравяне с витамин D – 1-1.5 mg/kg

При котките:

  • субституиращи дози: 0.3-0.4 mg/kg
  • противовъзпалителни и антиалергични дози: 0.5-1-2 mg/kg
  • имуносупресивни дози: 2-4 mg/kg

Съхранение:

При температура под 25 oC. Да се съхранява на място, недостъпно за деца!

4.0, 2 гласа

прегледи 10304

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0879 801 808 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти