Трисулфин

Този продукт не може да бъде закупен!

Трисулфин

Артикул код: 12


ТРИСУЛФИН - таблетки за кучета и котки

Състав:

Всяка таблетка съдържа: Sulfamethoxazole 400 mg, trimethoprim 80 mg и помощни вещества до 600 mg.

Действие:

Трисулфин таблетки е от групата на потенцираните сулфонамиди и включва сулфаметоксазол и триметоприм в съотношение 5:1. Те взаимно усилват и разширяват спектъра на антимикробното си действие, като ефектите им от предимно бактериостатични стават бактерицидни.

Това се обяснява с факта, че двата химиотерапевтика действат на две различни, но последователни звена от фолатния метаболизъм – сулфаметоксазолът инхибира дихидроптероатсинтетазата, респективно синтеза на дихидрофолиева (фолиева) киселина чрез компетитивно изместване на пара-аминобензоената киселина, а триметопримът блокира дихидрофолатредуктазата, съответно превръщането на дихидрофолиевата в тетрахидрофолиева (фолинова) киселина.

Така се възпрепятства синтезата на някои аминокиселини, пуринови и пиримидинови бази, нуклеинови киселини и протеини, необходими за растежа, развитието и размножаването на микробните клетки. Потенцирано - синергичният ефект създава възможност за намаляване на дозите, респективно на риска от странични и токсични явления, както и за забавяне изграждането на резистентност от страна на патогенните микроорганизми.

Сулфаметоксазолът и триметопримът имат сходен фармакокинетичен профил. Резорбират се бързо от храносмилателния канал и се разпределят много добре в организма. Свързват се около 50 - 70 % с плазмените протеини. Метаболизират се в черния дроб и се екскретират изключително през бъбреците с урината.

Терапевтични показания:

За лечение на инфекции на стомашно-чревния тракт, горните дихателни пътища, пикочно-половата система, жлъчния мехур и жлъчните пътища, кожата, меките тъкани и костите, общи септицемични състояния, токсоплазмоза, кокцидиоза и други заболявания при кучета и котки, причинени от чувствителни към комбинираното действие на триметоприм – сулфаметоксазол патогенни микроорганизми и протозои.

Противопоказания за употреба:

  • свръхчувствителност към сулфонамиди, триметоприм или към някое от помощните вещества
  • тежки чернодробни и бъбречни заболявания и при увреждане на кръвотворната система
  • бременни и кърмещи кучета и котки

Странични реакции:

Макар и рядко при кучетата са възможни кристалурия, стомашно-чревни смущения (безапетитие, повръщане, диария, дисбактериози) и кожно-алергични прояви (зачервяване, обриви, сърбеж, фотосенсибилизация, оток на лицето).

Много рядко при продължително приложение са регистрирани преходни хематологични промени (апластична анемия, левкопения, тромбоцитопения, метхемоглобинемия), сух кератоконюнктивит, треска, хипотиреоидизъм, полиартрити.

При котките са наблюдавани анорексия, анемия и левкопения.

Лекарствени или други форми на взаимодействие:

Сулфаметоксазолът и триметопримът могат да повишат серумните нива и да усилят ефектите на кумариновите антикоагуланти, фенилбутазона, индометацина, салицилатите, пробеницида, пероралните антидиабетични средства със сулфанилуреинна структура, тиазидните диуретици, фенитоина.

Антиацидите намаляват резорбцията на сулфаметоксазола от храносмилателния канал, а уротропинът усилва кристалурията.

Локалните анестетици от групата на естерите на парааминобензоената киселина (прокаин, анестезин, дикаин) намаляват активността на сулфонамидите.

Начин на приложение:

Вътрешно чрез директно поставяне на таблетката върху основата на езика или с помощта на малко количество любима храна (като примамка). При отказ, таблетката се стрива на прах и се посипва върху или се размесва с храната.

Дозировка:

Обичайната дозировка (сумарно за сулфаметоксазола и триметоприма) за Трисулфин таблетки за кучета и котки е 30 mg/kg  през 12 часа, за 7 – 10 дни (1 таблетка дневно за 8 kg телесна маса).

При нокардиоза дозата се удвоява. При токсоплазмоза и неоспороза дозата е 15 mg/ kg през 12 часа, за 2 – 4 седмици.

При кокцидиоза при кучета дозата е 30 mg/kg, един път дневно, за 10 дни, а при пневмоцистоза - 15 mg/kg през 8 часа или 30 mg/kg през 12 часа за 3 седмици.

При необходимост лечението може да се комбинира с антибиотици. По време на лечението кучетата и котките да се държат на адекватен воден режим.

Съхранение:

На сухо и защитено от светлина място, при температура под 25°С. Да се съхранява на място, недостъпно за деца!

3.5, 2 гласа

прегледи 7205

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0879 801 808 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти