Червен фантом

Този продукт не може да бъде закупен!

Червен фантом

Hyphessobrycon sweglesi Червен фантом

Латинско име Hyphessobrycon sweglesi
Популярно име Червен фантом
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка - река Ориноко
Приблизителен размер 4 см
Минимален размер на аквариума 80 литра
Изисквания, температура 20 - 24 °C
Изисквания, обща твърдост 4,5 - 8,5 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,2
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Гери (Géry), 1961
Местообитание
Тези риби се намират в Колумбииската част на Рио Ориноко. Обитават малките притоци, пресичащи предимно горски местности. Там водата е тъмно кафява от танина, който се отделя от разлагането на органични отпадъци: листа, клони и т.н. Водата там е много кисела.

Отглеждане
Hyphessobrycon sweglesi могат да се отглеждат в аквариум с дължина поне 60 см. Задължително е да са в пасаж от поне 10 бройки. Колкото повече, толкова по-добре. Декорирайте с мангрови корени или наподобяващи такива. Разхвърляйте няколко дъбови листа по дъното, които трябва да сменяте на няколко седмици, за да не изгният вътре. Ситен грунд и леко приглушено осветление ще допълнят идеално биотопната картина. В техния хабитат няма растения, но живеят безпроблемно в залесен аквариум и дори показват по-добър цвят.
Подходящи "съквартиранти" са всички видове Hyphessobrycon, както и други Южноамерикански рибки: неони, тетри, отоцинклуси, цихледи джуджета, дребни Лорикариеви сомчета.

Хранене
Непретенциозни към храната. Приемат всякакви видове храна. Все пак, за по-добра окраска осигурявайте редовно жива храна: дафня, новоизлюпена артемия, тубифекс. И ги редувайте с качествена суха храна.

Размножаване

Hyphessobrycon sweglesi нямат ясен изразен полов диморфизъм. Все пак гръбните перки на мъжките (снимка 1) са по-добре развити. Женските (снимка 2) са с по къси перки и тялото е по-заоблено.
Развъждането не е особенно трудно. Нуждаете се от развъден аквариум с приглушено осветление, дребнолистни растения или мрежа на дъното, която да предпази хайвера от изяждане. Водата трябва да е с параметри pH 5.5-6.5, gH 1-5. Все пак най-добре е да бъде изпозлвана осмозна вода. Хайвера е чувствителен на светлина, затова изпозвайте много оскъдна светлина. Малките се излюпват след 24-36 часа а проплуват след 3-4 дена. Захранват се с инфузория, а след няколко дена, когато станат достатъчно големи, захранвайте с микрочервей и новоизлюпена артемия.

Производител: 8in1

прегледи 7

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0893 376 705 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти