Gnathonemus petersii Риба слон 7-8см

Този продукт не може да бъде закупен!

Gnathonemus petersii Риба слон  7-8см

Gnathonemus petersii Риба слон

Латинско име Gnathonemus petersii
Популярно име Риба слон
Група Други
Семейство Мормириди (Mormyridae)
Местообитание, хабитат Африка
Приблизителен размер 22 см
Минимален размер на аквариума 120 см / 220 л
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 15 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Гюнтер (Günther), 1862
Местообитание
Срещат се в реки и потоци със слабо течение на места, гъсто обрасли със растителност. Улавяни са в Мали, Чад , Нигер, Нигерия, Камерун, Замбия, Конго.

Отглеждане
Gnathonemus petersii са нощни риби, затова се изисква приглушено осветление. Необходим е гъсто залесен аквариум, предлагащ много укрития, особено ако ще отглеждате няколко бройки. Важно е грундът да е пясък, а отделните частици да нямат остри ръбове, за да не си нараняват тези риби хоботчето, докато се хранят от дъното.
По принцип Gnathonemus petersii са миролюбиви към другите видове, затова не трябва да се отглеждат зааедно с агресивни, а също така и с бързи риби, защото те ще изяждат храната им. Не се препоръчва отглеждането на две риби-слон в един аквариум. По-силната ще тормози другата, често до смърт. Отглеждат се или една, или поне пет, за да се разпредели агресията.
Тези риби са извънредно чувствителни към хигиената в аквариума, към препарати и сол. В някой части на САЩ и Германия се използват като индикатори за качеството на водата.

Размножаване
До момента няма известен случай на размножаване в аквариумни условия.
При този вид не съществува ясно изразен полов диморфизъм.

Интересно
Подобно на Apteronotus albifrons, тези риби излъчват слаб електрически сигнал от специален мускул, намиращ се в широката част на опашката. Имат също така рецептор, който улавя тези електрически сигнални, излъчвани от другите риби. Това им позволява да комуникират помежду си и да си намират партньори.

прегледи 8

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0893 376 705 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти