JBL Oodinol Plus 250 - 100ml - Препарат срещу соленоводни и сладководни камшичести едниклетъчни Oodinium (кадифена болест) по сладководни и соленоводни аквариумни риби

JBL Oodinol Plus 250 - 100ml - Препарат срещу соленоводни и сладководни камшичести едниклетъчни Oodinium (кадифена болест) по сладководни и соленоводни аквариумни риби
В наличност

Цена: 19.88 лв.


Артикул код: 41962

За поръчки: (0879) 801 808

Срещу Oodinium (кадифена болест) по сладководни и соленоводни аквариумни риби.


100мл разтвор – като добавка за 1000л вода

 

Активни съставки: 100ml съдържат:

меден сулфат пентахидрат 1180mg , метилтионин хлорид 80mg

Средство срещу кадифената болест, водеща до помътняване на кожата и причинена от Piscinoodinium pillularis в сладка вода, Amyloodinium ocellatum в солена вода, Cryptocarion, Chilodonella, Ichtyobodo (Costia)и други по аквариумни риби в сладка и солена вода.

Видимите признаци са кадифено покритие по кожата, което може да бъде жълтеникаво, белезникаво, сиво или кафеникаво или малки едва забележими точки, доста по-малки от тези при заразяване с Ichtyophthirius. В случаи на сериозна инфекция по хрилете, дишането се учестява и хрилете се разперват. Следните неспецифични симптоми също могат да бъдат наблюдавани при инфектиране от гореспоменатите и други паразити: рибите се търкат в предмети, залепнали перки, отказ от храна, намалена активност, апатия, помътняване на оцветяването.

Противопоказания: не са известни.

 

Внимание: Да не се използва при сладководни и соленоводни безгръбначни (корали, скариди и други ракообразни). Непоносимост може да се наблюдава и при охлюви и други черупчести мекотели.

Старнични ефекти: Не са известни. Ако рибите ви покажат странични ефекти, моля информирайте нас или вашия ветеринарен лекар.

Приложение: Преди третиране с препарата активния въглен трябва да бъде изваден от филтра, UV-C приставките и CO2 обогатителите трябва да бъдат изключени, а при соленоводните аквариуми изключете и скимерите и озонизаторите.

50% от водата трябва да бъде сменена преди да се приложи препаратът. Аквариумът трябва да бъде допълнително аериран с помпа за въздух и камъче за въздух по време на третирането. Обикновено JBL Oodinol Plus 250 се добавя сутрин, за да се наблюдават рибите.

Дозировка:  

Ден 1: 10 мл на 100 л вода

Ден 2: Използвайте тест за мед, за да проверите нивото му. При нива под 0,05 мг/л добавете следваща доза от 10 мл на 100 л вода. При стойности между 0,1 и 0,15 мг/л добавете следваща доза от 5 мл на 100 л вода.

Ден 3: като Ден 2.

Ден 5: като Ден 2.

Ден 10: третирането приключва

След приключване на лечението поне 70% от водата трябва да бъде сменена, а дъното добре да се сифонира.

Използвайте само 75% от дозата за мека сладка вода с карбонатна твърдост под 4ºdКН.

Забележка: Тъй като медта да се отлага във водата, концентрацията от 0,3 мг/л трябва да се наблюдава всекидневно с тест за мед по време на третирането и при добавени по необходимост последващи дози. Всяка доза 10мл от JBL Oodinol Plus 250 повишава нивото на мед на 100л вода с 0,3мг/л.

Заради тези свойства на медта да се натрупва във водата, ви препоръчвме да извършвате лечението в карантинен аквариум. По този начин неконтролираното насищане на основния аквариум с мед, която по-късно може да застраши живота на рибите и на растенията, може да се избегне ефективно. Тъй като много от едноклетъчните Oodinium патогени фотосинтезират, затъмняването на аквариума за 3-4 дни може да благоприятства лечението.

Хранене по време на лечението: Не хранете рибите през първите 3 дни от лечението. Можете да подновите храненето с намалено количество от храната от 4-ия ден.

Филтриране по време на лечението: JBL Oodinol Plus 250 причинява увреждане на почистващите бактерии във филтъра. Препоръчваме основно почистване на филтъра или смяна на филтърните материали след приключване на третирането.

При случаи на предозиране или прекъсване на третиранто: При предозиране поне половината от водата трябва да бъде сменена и субстратът (дъното) да се сифонират старателно. Ако се пропусне доза, тя трябва да се добави възможно най-скоро и третирането да продължи според инструкциите.

След лечението: След третирането около 70% от водата трябва да бъде сменена. Субстратът трябв ада бъде сифониран (почистен) много внимателно, за да се премахнат всякакви остатъци от JBL Oodinol Plus 250. Добавянето на стартиращи бактерии във водата помага да се подменят увредените почистващи бактерии. Проверявайте нивата на амоняк (ammonium/ammonia) и нитрити всеки ден по време на третирането и през първите дни след приключване на третирането. Ако нивата на нитрити са над 0,5мг/л, 50% от водата трябва да бъде сменена и да се добавят стратиращи бактерии във водата.

Пазете от светлина и топлина, съхранявайте в оригиналната опаковка.

 

Съхранявайте на място, недостъпно за деца Да не се използва върху животни, предназначени за човешка консумация Предназначен за животни. Да не се използва след изтичане срока на годност. Да не се използва с други лекарства Използването на стабилизатори на водата отслабва ефекта на препарата. Активната съставка причинява оцветяване на водата, което бързо изчезва. Декоративните елементи в аквариума, направени от пластмаса или прикрепени с прозрачен силикон, може да се обезцветят. Случайно разлят върху текстилни материи може да ги обезцвети необратимо.

Oodinol Plus 250 се предлага в разфасовки от : 100 мл.

Марка: JBL

прегледи 5

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0879 801 808 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти