JBL PhosEx Ultra - Филтърна маса за премахване на фосфатите

JBL PhosEx Ultra - Филтърна маса за премахване на фосфатите
В наличност

Избери вариант:

Цена: 28.32 лв.


Артикул код: 42057

За поръчки: (0879) 801 808
340г опаковка поглъща около 18000мг фосфати Предотвратява растежа на нежелани водорасли. Значително намалява високото фосфатно съдържание само след 24 часа. Ефективен за около 5-6 месеца в 200л сладка вода или 100л солена вода. Лесна за употреба индивидуална торбичка. Не отделя алуминий или други вредни вещества. Подходящо за нормалните аквариумни външни филтри с отделение за филтриращи материали

 

Защо фосфорните съединения са нежелани в аквариума?

Фосфорът (фосфата), важна растителна храна, липсва в природните води (0.001-0.01 мг/л). През дългия период на еволюция растенията са се адаптирали към тази липса и затова се нуждаят от много малко фосфор за растежа си. Високата концентрация на фосфорни съединения в аквариума над 100 до 1000 пъти над естественото ниво, води до свръхрастеж на нежеланите водорасли. Редовната проверка на нивото на фосфатите във водата с JBL Phosphate Test Set PO4 и правилното приложение на JBL PhosEX ultra предотвратява този риск. Нива до 0.5мг/л са допустими за сладката вода, а за солената вода нива под 0.1мг/л са желателни.

 

Какви са причините за фосфорните съединения в аквариумите?

Заедно с калция, фосфора е една от основните градивни елемента на скелета на рибите. Фосфора играе важна роля и в много метаболитни процеси, ензими и други жизнено важни елементи, както и при функционирането на мускулите. Рибите задоволяват нуждата си от фосфор чрез храната. Живата и замразената храна естествено съдържат необходимото количество фосфорни съединения. Във фабрично приготвената храна, използването на подбрани суровини гарантира това коичество. Част от поетите с храната фосфорни съединения се екскретират и увеличават нивото на фосфор във водата.

Неподходящите препарати за вода също могат да увеличат значително количеството на фосфатите във водата.

 

Колко дълго е ефективен JBL PhosEX ultra?

По принцип не е възможно да бъде определено точно кога абсорбиращия капацитет на ще свърши, защото нивото на фосфорните съединения в аквариума зависи от много фактори: младите, растящи риби екскретират относително по-малко фосфорни съединения от зрелите риби. Голямата популация риби отделя повече фосфорни съединения от по-малката. Аквариуми с по-гъста растителност консумират повече фосфорни съединения от аквариумите с по-малко или никаква растителност.

Като общо правило: за 200л вода, заселен с 1 см риба на литър, които не се прехранват, съдържанието на една опаковка (340г) JBL PhosEX ultra 20 000 запазва активността си за около 5-6 месеца. Все пак препоръчваме редовна проверка на нивото посредством JBL Phosphate Test Set PO4.

Как да се избегне нежеланото натрупване на фосфорни съединения във водата?

Тъй като храната е основния източник на фосфорни съединения в аквариума, най-добрия начин да се избегне нежелано натрупване е на рибите да се дава добре балансирана храна специално адаптирана към техните нужди и да се избягва прехранвнето.

Неправилното размразяване на замразената храна може да внесе голям поток от фосфорни съединения в аквариума. Следвайте следната процедура, когато давате замразена храна: оставете необходимото количество храна да се размрази в отделен контейнер с малко вода. Когато се размрази напълно, прецедете през цедка за артемия, за да отделите храната от богатата на фосфати вода. Тази храна може да бъде обогатена с Atvitol. Проверете водата, която ползвате, препаратите за вода и грунда за нежелано фосфатно съдържание.

 

Употреба: Преди да поставите във филтъра, изплакнете торбичката под течаща вода, за да премахнете праховите частици получени при транспортирането. Поставете торбичката между филтриращите субстанции във филтъра. Важно е филтриращата вата поне 3-4 см дебела да бъде поставена преди и след JBL PhosEX ultra. Това защитава JBL PhosEX ultra от нежелано замърсяване и предотвратява попадане на прахови частици в аквариума. Фосфатни нива от 10мг/л бързо биват намалени до по-малко от 1мг/л. JBL PhosEX ultra трябва да бъде подменен, когато се открият по-високи нива на фосфати.

 

Забележка: Потокът на водата през филтъра трябва да бъде възможно най-бавен, за да може JBL PhosEX ultra да бъде максимално ефективен. Това може да бъде постигнато по следния начин: да се намали скоростта на излизащата от филтъра вода до около 50% във външния филтър (JBL Cristal Profi и др.) чрез спирателен кран. Обаче, най-добър резултат се постига при използването на JBL PhosEX ultra в бавен биологичен филтър или свързано второ филтърно тяло, през което минава само 10% от водата минаваща през основния филър. По-бавно премахване на фосфатите трябва да бъде очаквано ако се използва при нормално течение на филтъра. JBL PhosEX ultra може да предизвика леко повишаване на карбонатата твърдост и на pH, когато се използва за пръв път. Затова трябва да внимавате при употребата му в много мека вода и нива на pH под 7.

 

PhosEx Ultra - се предлага в разфасовки от : 340 мг

 

 

 

 

Марка: JBL

прегледи 192

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0879 801 808 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти