"JBL Punktol Plus 125" - Препарат срещу "Белите точки" и други ектопаразити по сладководни и соленоводни аквариумни риби

В наличност

Избери вариант:

Цена: 17.25 лв.


Артикул код: 41961

За поръчки: (0879) 801 808

Препарата е подходящ за лечение на аквариумни риби срещу едноклетъчни кожни паразити. В сладката вода такива са: Ichthyophtirius, Ichthyobodo (Costia), Heteropolaria, Chilodenella, Tetrahymena, Trihodina, Glossatella. В солената вода: Cryptocarion, Brooklynella, Uronema.

Зърнести бели точки по кожата, перките и хрилете на рибите са характерните симптоми на заболяването причинено от Ichthyophtirius по сладководните риби. При соленоводните риби това заболяване се причинява от Cryptocarion. Точките са по - големи, бели и по - малко на брой, отколкото при сладководните риби.

Ефективно средство и срещу паразити от групата на Ichthyophtirius. Кадифени, тънко синьо-бяло покритие върху кожата на сладководните риби показват заразяване с Costia (Ichthyobodo).

Мъхесто покритие в зоната на устата, често повяващо се след нараняване или друга инфекция при гурами, се причинява от Heteropolaria colisarum. Следните неспецифични симптоми също могат да бъдат наблюдавани при инфектиране от гореспоменатите и други паразити: учестено дишане, търкане в предмети, залепнали перки, отказ от храна, намалена активност, апатия, потъмняване на оцветяването, повишено отделяне на слуз.

***

Състав:  малахитово зелен оксалат 60 мг, метилтиониниев хлорид 80 мг

Противопоказания: не са известни.

Внимание: JBL Punktol Plus 125 не се прилага при хрущялни риби (акули и скатове). При дълга употреба може да се нанесе вреда на корали и други безбръбначни в соленоводни аквариуми. Ето защо, ако е възможно, рибите трябва да бъдат лекувани в отделен карантинен аквариум. Непоносимост може да се наблюдава и при безгръбначни в сладка вода (скариди, ракообразни, охлюви и др.) Те трябва да бъдат изолирани при лечението. Рибите без люспи (морски котки и лоуч риби) и по - слабите риби могат да покажат чувствителност към препарата. Започнете с половин доза и след това внимателно увеличете количеството

Странични ефекти: Не са известни. Ако рибите ви покажат странични ефекти се консултирайте с ветеринарен лекар.

Приложение: Преди употреба активният въглен трябва да бъде изваден от филтъра, UV-C уредите и CO2 обогатителите трябва да бъдат изключени, а при соленоводните аквариуми изключете и скимерите и озонизаторите. 50% от водата трябва да бъде сменена преди да се приложи препарата. Аквариумът трябва да бъде допълнително аериран с помпа за въздух и камъче за въздух по време на третирането. Обикновено JBL Punktol Plus 125 се добавя сутрин, за да се наблюдават рибите.

Дозировка и продължителност на употреба: Дозировката и продължителността зависят от вида на паразитите.

1) Ichthyophtirius (бели точки в сладководни аквариуми) и Cryptocarion (бели точки в соленоводни аквариуми): 10 мл за 100 л вода през 1-ия ден. Добавяйте пълна доза на 3-ия, 5-ия и т.н. дни до 15-ия ден.

2) Costia: 10 мл за 100 л вода през 1-ия ден. Добавяйте пълна доза на 3-ия, 5-ия и 7-ия ден.

3) Всички останали едноклетъчни паразити: 10 мл за 100 л вода през 1-ия ден. Добавете пълна доза на 3-ия ден.

50% от водата трябва да бъде сменена непосредствено преди постявянето на всяка следваща доза. Повишаването на температурата до 30ºС подсилва ефекта при третиране срещу всички заболявания, ако рибите могат да понесат такава температура.

При тежки случаи на заболяване, особено при упоритите Ichthyophtirius, продължителността на третиране може да се наложи да бъде по - дълга от описаните по - горе.

Хранене по време на лечението: Не хранете рибите 3 дни след като започнете третиране с препарата. Можете да подновите храненето с намалено количество от храната от 4-ия ден.

Филтриране по време на лечението: Биологични филтри, които не са били почиствани дълго време могат да намалят ефективността на препарата. Ето защо препоръчваме почистване на филтъра преди третирането, както и сифониране на дъното на аквариума с преди всяко третиране.

При случаи на предозиране или прекъсване на третиранто: При предозиране 1/2 от водата трябва да бъде сменена. Ако се пропусне доза, то трябва да стане възможно най - скоро и третирането да продължи според инструкциите.

След лечението: Филтрирайте посредством активен въглен за 24 часа, за да се премахнат всички следи от JBL Punktol Plus 125. Махнете активния въглен след това. Добавянето на стартиращи бактерии във водата помага да се подменят увредените почистващи бактерии.

Проверявайте нивата на амоняк и нитрити всеки ден по време на третирането и през 1-ия ден след приключване на третирането. Ако нивата на нитрити са над 0,5мг/л, 50% от водата трябва да бъде сменена и да се добавят стратиращи бактерии във водата.

Важно: Пазете от светлина и топлина, съхранявайте в оригиналната опаковка. Пазете далеч от достъп на деца. Да не се използва върху животни, предназначени за човешка консумация.

Да не се използва след изтичане срока на годност. Да не се използва с други лекарства. Използването на стабилизатори на водата отслабва ефекта на препарата. Активната съставка причинява оцветяване на водата, което бързо изчезва. Декоративните елементи в аквариума, направени от пластмаса или прикрепени с прозрачен силикон, може да се обезцветят. Случайно разлят върху текстилни материи може да ги обезцвети необратимо.

Опаковка: 100 мл (достатъчни за 1000 литра вода)

Марка: JBL

5.0, 1 гласа

прегледи 390

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас на телефон 0879 801 808 и на електронната поща (натиснете тук)

Свързани продукти